Hungarowild

Területeinken vadászható állatfajok

A vadászat nem csak egy sport, hanem egy életforma is. Egy olyan életforma, amelyben a természet szeretete, az izgalom, a tisztelet és az öröm mind megjelenik. A mi célkitűzésünk, hogy minél többen megtapasztalhassák a vádaszat adta különleges élményt!
Magyarország négy páratlan vadászterületén, ahol a legkülönfélébb országunkban honos fajokkal találkozhatnak vadászvendégeink.
Ismerje meg területeinken vadászható állatfajokat!

Gímszarvas

A gímszarvas egy közepes méretű emlős, amely a szarvasfélék családjába tartozik. Magyarországon is megtalálható, és fontos szerepet játszik az őshonos állatfajok között.
Az utóbbi időkben észlelt állománynövekedése mellett változott az elterjedési területe is. Különösen intenzív volt az elterjedési területnövekedés az ország középső részén, ami természetesen ökológiai hátterén kívül antropén hatásokra is visszavezethető. Napjainkban a gímszarvas előfordulása a Dunántúlra, az Északi-középhegységre és a Duna-Tisza közére terjed ki.

Dámszarvas

A dámszarvas, vagy más néven dám, közepes méretű párosujjú emlős, amely egykor Európa-szerte elterjedt, de manapság főleg Európa déli és keleti részein találkozhatunk vele.
A dámszarvasok kitűnően alkalmazkodtak a magyarországi éghajlathoz és tájhoz, és hosszú ideje otthonukként tekintenek erre a területre. Vadászok és természetkedvelők egyaránt értékelik a dámszarvas vadászatának lehetőségét és a lehetőséget, hogy közelebbről megismerkedjenek ezzel a pompás állattal.

Őz

Az őz Magyarország egyik leggyakrabban előforduló vadállata, és a magyar vadászat egyik meghatározó szereplője.
Kis testű emlősök, amelyek rendszerint 20-35 kg közötti súllyal rendelkeznek. Jól alkalmazkodtak a magyarországi tájhoz és éghajlathoz, és számos erdőben, mezőn, és dombvidéki területen találhatók meg az országban. Az őzek különleges megjelenésű állatok. Fehér, barna és fekete színű szőrzettel rendelkeznek.

Muflon

A muflonok az európai vadon egyik legősibb lakói közé tartoznak. Ezek a vadon élő juhok ősei a Földközi-tenger vidékéről származnak, és számos változata létezik az európai kontinensen.
A muflonok kis termetűek és leginkább az átlósan csavarodó agancsaikról ismerhetők fel. A hímeknek hatalmas, imponáló agancsaik vannak, amelyeket évente egyszer nőnek újra.

Vaddisznó

A vaddisznók kis- és nagyméretű vadállatok, amelyek széles körben elterjedtek Európa-szerte. Jellemzőik közé tartozik az erős testalkat, az izmos hátsó lábak, és az erős, ívelt agyar a hímeknél. A vaddisznók általában sötét szőrzettel rendelkeznek. Az idősebb hímek nagyobb agyarakkal büszkélkedhetnek.
Magyarországon mindenütt előfordul, napjainkra meghódította az alföldi erdős területek jelentős részét is.

Apró vadak

Az apróvadak kicsi termetű vadállatok, amelyek gyakran cserkészik a ligeteket, mezőket és erdőket. Ebbe a kategóriába tartoznak például a nyulak, a fácánok, a fogolyok és a vadgalambok. Ezek az állatok kihívást jelentenek a vadászok számára, mivel rendkívül körültekintőek és jó érzékszerveik vannak.​