Hungarowild

Muflon vadászata

Muflon

A muflonok az európai vadon egyik legősibb lakói közé tartoznak. Ezek a vadon élő juhok ősei a Földközi-tenger vidékéről származnak, és számos változata létezik az európai kontinensen.
A muflonok kis termetűek és leginkább az átlósan csavarodó agancsaikról ismerhetők fel. A hímeknek hatalmas, imponáló agancsaik vannak, amelyeket évente egyszer nőnek újra.

Élőhelye

A történelmi Magyarországra 1868-1869-ben a Nyitra megyei Ghymes-re került először muflon a frankfurti és brüsszeli állatkerteken keresztül ugyancsak Korzikáról és Szardíniából.
Az ország mai területén az első telepítés 1901-ben történt Füzérradványban, ennek származási helye Nagyappony és Ghymes voltak. A további telepítéseknek 1942-ig szinte kizárólag a ghymesi felszaporodott állomány volt az alapja. Az állományt a következő vadaskertekbe telepítették: Fehérvárcsurgó, Bárdibükk, Bakonynána, Mátraszele, Gyarmatpuszta és Kaposmérő. Ma - a telepítési programok eredményeként - az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul, általában szigetszerű elhelyezkedésben. Jelentős állománya él Somogyban is.

Állományviszonyai

A hivatalos becslések alapján Magyarországon 10.000 muflon él, melyből évente 2300 példány kerül elejtésre amiből 740 kos.

Vadászata

Magyarország egyike azoknak az európai országoknak, ahol a muflonvadászat elérhető. Az ország kiváló vadászterületekkel rendelkezik, ahol a muflonok bőségesen előfordulnak. A muflonok vadászata a magyar vadászat egyik különleges élménye.
Muflonkos, muflonjuh, muflonjerke, bárány: szeptember 1. - február 28.

Rekordok

Jelenleg a világranglistán a 12. és a 40. helyet foglalja el magyar muflon trófea.
12. 2004. Bajna, 240,75 IP

40. 1986. Telki, 233,80 IP